Islamofobia është kthyer në Anti-islamizëm.


Kryetari i Dijanetit Turk Prof. Dr. Ali Erbash gjatë një fjalimi në kampusin universitar në “Universitetin Sabahattin Zaim” u shpreh se “Islamofobia tashmë e ka shkelur vijën e kuqe, tashmë është kthyer në anti-islamizëm, kjo shihet në Gjermani e kudo”. Gjatë fjalimit të tij Ali Erbash u argumentua nga jeta e Pejgamberit s.a.v.s. dhe mënyrës sesi ai i ka ftuar njerëzit në Islam si dhe shërbimet që i ka ofruar shoqërisë së asaj kohe. “Pejgamberi s.a.v.s. 13 vjet në Mekë dhe 10 vjet në Medine u transmetoi njerëzve shpalljen që i vinte. Atë dituri që i shpallej ua transmetonte të tjerëve dhe mundohesh ti iluminonte me të” u shpreh Erbash.

Roli më i madh social dhe shoqëror i Pejgamberit tonë del në pah pas Hixhretit, në Medinë, theksoi ai. Pejgamberi s.a.v.s. gjëja e parë që bëri pasi emigroi ishte ndërtimi i xhamisë, xhamia e tij ishte vendi i grumbullimit të njerëzve dhe i shërbimeve sociale më i madh që kishte njohur Gadishulli Arabik deri në atë kohë. Ndërsa pjesa më e rëndësishme e xhamisë ka qenë ajo pjesë që njihet me emrin “Suffe”, theksoi ai. “Në atë pjesë që njihet me emrin Suffe mund të themi që ka qenë mektepi, medreseja apo universiteti i parë. Aty Pejgamberi s.a.v.s. do të edukonte dhe do të mësonte brezin e parë të mësuesve të njerëzimit, që ishin sahabet e nderuar, dhe që do të shpërndaheshin në të katër anët e botës në përcjelljen e mesazhit të tij” vuri në dukje Erbash. Ky model do të vazhdonte edhe për shekuj me radhë saqë në shekujt e parë të historisë islame institucionet arsimore më të rëndësishme ishin xhamitë, theksoi në fjalën e tij Erbash. Ai gjithashtu përmendi edhe rolin e rëndësishëm social që ka pasur xhaima në shoqërinë e Medinës dhe në shekujt në vazhdim në shoqërinë islame.

Ai bëri të ditur se gjatë kohës që islami sundonte fetë e tjera, pakicat dhe grupet etnike jo vetëm që nuk janë shtypur por u është ruajtur ekzistenca e tyre dhe nga historia islame kemi shumë shembuj, tha ai.

Në fund të fjalimit të tij ai solli disa shembuj nga qytetërimet e hershme dhe kërkoi që ti referohemi Pejgamberit tonë dhe të ndjekim hartën e rrugës që ai n aka lënë. “Jeta jonë dhe besimi unë ngrihet mbi Kuran dhe Sunnet, dhe nuk ekzoston dhe nuk ka jetë të gjatë asnjë shoqëri që nuk ka pejgamber” përmendi ai.

Submitting your vote...
Not rated yet. Be the first who rates this item!
Click the rating bar to rate this item.


Shenim:
Komentet duhet te jene vetem ne gjuhen
shqipe dhe duhet te jene brenda normave morale.

blog comments powered by Disqus

Oraret e faljes

17/08/2019
ImsakuL.DiellitDrekaIkindiaAkshamiJacia
04:02 05:4612:5216:3919:4521:18

Urtësi Profetike

Gjërat që i çojnë njerëzit

më shumë në Xhennet

janë devotshmëria

dhe mirësjellja.


Grafika pa koment

Kliko për tu zmadhuar

Kontakt

Emaili juaj:
Mesazhi:

Abonimi

Enter your email address:

Facebook