Konsullata Franceze në Perandorinë Osmane.


Në përiudhën osmane konsulli francez, kishte për rezidencë një nga sarayet më të bukura dhe tërheqëse të Stambollit. Pas rënies së Perandorisë Osmane, Stambolli e humbi statusin e kryeqytetit dhe kryeqyteti u zhvendos në brendësi të Anadollit, në Ankara. Përsëri Republika e Francës u kujdes që të kishte një godinë tërheqëse dhe të bukur për ambasadë në republikën e re të Turqisës.

Mirëpo në dallim nga shumë vende të tjera të cilat i braktisën godinat e ambasadave të tyre në Stamboll, Franca e shndërroi atë në qendër studimi dhe kërkimore.

Në vitin 1930 në godinën që dikur qëndronte ambasadori i Francës u themelua “Institut Français d’Études Anatoliennes” IFEA.

Instituti ka një trashëgimni shumë të pasur në studime historike rreth Perandorisë Osmane në të njëjtën kohë është një qendër shume e pasur arkivore për periudhën moderne të Turqisë.

Në të shkuarën por edhe në ditët e sotme instituti ka dhënë një kontribut të jashtëzakonshëm në formimin e orientalistëve francez në të njëjtën kohë shërben edhe si qendër për trajnimin e punonjësve të Ministrisë së Jashtme Franceze.

Submitting your vote...
Not rated yet. Be the first who rates this item!
Click the rating bar to rate this item.


Shenim:
Komentet duhet te jene vetem ne gjuhen
shqipe dhe duhet te jene brenda normave morale.

blog comments powered by Disqus

Oraret e faljes

19/08/2019
ImsakuL.DiellitDrekaIkindiaAkshamiJacia
04:05 05:4812:5216:3819:4221:14

Urtësi Profetike

Gjërat që i çojnë njerëzit

më shumë në Xhennet

janë devotshmëria

dhe mirësjellja.


Grafika pa koment

Kliko për tu zmadhuar

Kontakt

Emaili juaj:
Mesazhi:

Abonimi

Enter your email address:

Facebook