Aja Sofia dhe urdhëri për shkatërrimin e katër minareve të saj përgjatë regjimit të Ataturkut

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Në vitin 1934 qeveria turke nën regjimin e Ataturkut pasi kishte vendosur për ta shndërruar Aja Sofian në muze, mori edhe një vendim tjetër skandaloz…..
…….dhe ai ishte…
shembja e katër minareve te saj, që Aja Sofia të humbte identitetin e vet si xhami.
Arkitektët dhe inxhinierët të cilët ishin ngarkuar me detyrën e shembjes së minareve u befasuan kur kuptuan se katër minaret në fakt ishin pika përforcimi për kupolën e madhe të Aja Sofias. Kështu që shembja e minareve të saj nënkuptonte shembjen e plotë të Aja Sofias.. Nëse shembeshin minaret…shembej e gjithë kupola.
Kështu që qeveria turke e kohës u detyrua të tërhiqet nga vendimi për shembjen e minareve të Aja Sofias.
Arkitekti i mirënjohur osmanli, Miamar Sinani, i kishte dizajnuar minaret në atë formë që ato të ishin përforcuese të kupolës së madhe dhe mbrojtëse të saj nga tërmetet..
Zoti e mëshiroftë dhe e shpërbleftë me xhennet këtë gjeni të arkitekturës Islame.

Autor: Azem Kovaçi

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Mos humbisni asnjë lajm të rëndësishëm. Regjistrohu në buletinin tonë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *