Ambasadori i Kuranit… Ahmed Didat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Muaji Rexhep, i vitit 1426 hixhri, është muaji kur u nda nga jeta, propaganduesi i islamit, shejhu i Afrikës së Jugut, Ahmed Didat. Ajo që e dallonte këtë dijetar nga të tjerët, është se ai ishte autodidakt. Ai nuk kishte studiuar në universitete dhe institucione fetare, nuk mbante ndonjë titull shkencor, siç ndodh rëndom tek dijetarët e tjerë. Megjithatë, aftësitë dhe informacioni i tij fetar nuk ishte më pak nga ai i studiuesve akademikë. Ai e fliste shumë mirë si arabishten ashtu dhe anglishten. Kishte një intuitë të admirueshme, memorie të fuqishme dhe përgjigje të gatshme. Kishte udhëtuar në shumë vende të botës, ku kishte debatuar me misionarë të ndryshëm të perëndimit. Këto debate i shfrytëzonte për të mbrojtur, por dhe për të nxjerrë në pah vlerat e fesë islame.

Ahme Didat lindi në vitin 1918 në Indi, prej ku emigroi bashkë me të atin për në Afrikën Veriore. Atje mësoi në shkollat islame, por në adoleshencë vendosi ta braktisë shkollën për të ndihmuar të atin. Puna në institucionet tregtare, i mundësonte të takohej me njerëz të ndryshëm, turistë kryesisht perëndimorë. Falë punës së tij, Didat filloi të jetë i hapur me të huajt dhe kulturat e ndryshme. Ai i dëgjonte vërejtjet e perëndimorëve ndaj kulturës së tij islame, disa prej të cilave buronin nga mungesa  informacionit, e disa të tjera ishin të qëllimshme. I riu Didat, nuk e pati të gjatë heshtjen karshi këtyre vërejtjeve dhe kritikave të padrejta, si ajo e përhapjes së islamit me tehun e shpatës dhe të tjera. Për këtë, i hyri studimit të Biblës, po ashtu dhe Teuratit, studioi rrymat e ndryshme të krishterimit dhe filloi debatet. Gjashtë dekada të jetës së tij, ia kushtoi mbrojtjes së Kuranit dhe besimit të tij islam. Ai themeloi institutin e paqes për formimin e ftuesve myslimanë, si dhe qendrën botërore të ftesës islame në qytetin e tij, qendër e cila vazhdon të jetë aktive në dialogun mes feve.

Didat ka hartuar shumë libra të cilat kara arritur tirazh me miliona kopje, të shitura dhe të shpërndara falas.

Pas kthimit të tij nga një tur propagandistik në Australi në vitin 1996, shejh Didat u godit nga një trompozë në tru, e cila i shkaktoi paralizë të plotë. Nëntë vite më vonë, ai ndërroi jetë. Gjatë viteve ku dergjej në shtrat, ai nuk u nda nga të lexuarit dhe komunikimit me librin. Falë kontributit të tij, me mijëra jomyslimanë përqafuan islamin.

Ai ndërroi jetën në muajin Rexhep të vitit 1426 hixhri, 2005 sipas kalendarit diellor.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Mos humbisni asnjë lajm të rëndësishëm. Regjistrohu në buletinin tonë.

Lini një Përgjigje

Adresa juaj email s’do të bëhet publike. Fushat e domosdoshme janë shënuar me një *