Gjuetari dhe patat

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Një ditë një gjuetar pa disa pata dhe tha:

Mirëmengjes o 100 – të pata

Mirëpo njëra nga patat tha:

Ne nuk jemi 100 – të pata. Nëse dyfishit tonë do t’i shtosh gjysmën, çerekun dhe bashkë me ty ne bëjmë plot 100 – të. A e gjen se sa pata jemi ne?

Gjuetari u mendua dhe tha: Ky është një ekuacion me një të panjohur, prandaj mua më lipset që të shkruaj ekuacionin dhe pastaj ta zgjidh atë.

Me x ai shkroi numrin e patave

Me 2 x dyfishin e patave

Me ½x gjysmën e patave

Me ¼x çerekun e patave

Dhe më poshtë shkruajti ekuacionin:

2x + 1/2x + 1/4x + 1 = 100

Pasi e zgjidhi këtë ekuacion, i gëzuar u përgjigj:

Ju jeni 36 – të pata.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Pocket
WhatsApp

Mos humbisni asnjë lajm të rëndësishëm. Regjistrohu në buletinin tonë.